Lifestyle Masaj Sănătate

Masajul Ayurveda

14 iulie 2015

Textele sacre indiene ce conțin primele consemnări referitoare la medicina Ayurveda au fost datate în mileniul IV înainte de Christos.

Ayurveda este o filosofie de viață de origine indiană care restabileste echilibrul între corp, spirit și minte, considerand ființa umană un microcosmos care exprimă în ea Universul cu toate dimensiunile sale, adică Macrocosmosul.

Cuvântul ”Ayurveda” se poate traduce prin ”știința vieții”, iar in lumea actuală Ayurveda este o poartă deschisă spre fericire și evadarea minții din amorțeala rutinei.

Masajul Ayrveda este unul holistic; potrivit gândirii indiene, fiecare om este unic și acesta este influențat de mediul în care trăiește.

Așadar, pentru a ne menține sau pentru a ne redobândi sănătatea trebuie să fim în armonie cu ceea ce ne înconjoară.

Tot potrivit concepției indiene, corpul uman, asemenea întregului univers, este construit prin conservarea a cinci elemente fundamentale: pământ, apă, foc, apă și eter. În corpul uman cele cinci elemente se combină creând trei forțe reunite Vata, Pitta, Kapha.

Pe aceste forțe le putem înțelege observându-le acțiunea:

Vata înseamnă ”ceea ce mișcă lucrurile”. Cuprinde toate forțele care determină mișcarea corpului. Aceasta favorizează  echilibrul mental și puterea de înțelegere.

Pittaînseamnă ”ceea ce digeră lucrurile”. Aceasta este responsabilă cu toate transformările chimice și metabolice din corp, precum și de producerea de căldură. Ea controlează de asemenea, gândirea și capacitatea de precepție și înțelegere a realității.

Kapha, înseamnă ”ceea ce ține lucrurile laolaltă”, asigură substanța de echilibru și constituie masa țesuturilor. De asemenea conferă forță și stabilitate minții și controlează o serie de sentimente ca dragostea, compasiunea, modestia, răbdarea, iertarea.

Creșterea sau diminuarea acestor calități este un indiciu pentru creșterea sau diminuarea forței care le guvernează.

 

  Scopul și efectele masajului Ayurveda

  • Scopul principal al masajului Ayurvedic este cel de reechilibrare energetică, ceea ce rezultă o îmbunătățire a stării de sănătate și prevenirea diferitelor maladii.
  • Masajul Ayurvedic acționează la nivelul coloanei vertebrale, sistemului nervos, articulațiilor și sistemului osos.
  • Această tehnică stimulează producerea anticorpilor și întărește cele șapte      vitale.
  • Anticorpii întăresc sistemul imunitar, iar uleiurile acționează la nivelul sistemului nervos. Ca tratament de înfrumusetare, acest masaj face pielea frumoasă, netedă și luminoasă, favorizând o nutriție mai bună la toate nivelurile straturilor cutanate.

 Beneficiile masajului Ayurvedic:

  • Masajul, frecarea și atingerea mușchilor ajută la eliminarea oboselii și senzației de surmenaj acumulate.
  • Consecințele pozitive asupra stării psihologie a persoanei.
  • Atenuează și previne durerile musculare cauzate de reumatism.
  • Îmbunătățește rezistența fizică datorită îmbunătățirii circulației fluidelor vitale, cu o mai bună eliminare a toxinelor.
  • Imbunătățește calitatea vieții.
  • Favorizează somnul și are acțiuni pozitive asupra migrenelor și digestiei
  • Imbunătățește țesutul cutanat și sistemul imunitar, accelerează vindecarea rănilor, previne îmbătrânirea prematură, stimulând sinteza de elastină și colagen al țesutului conjunctiv.
  • Eficace în entorse, contracturi, distorsiuni
  • Imbunătățirea vieții sexuale
  • Masajul indian Ayurvedic se folosește și de reflexologia plantară, după această tehnică, fiecare punct de pe talpă este conectat printr-o terminație nervoasă la organele corpului uman.
  • Ca o contraindicație, masajul Ayurvedic nu este indicat femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de cancer.

Stabilirea tratamentului se face prin examinarea a trei elemente fundfamentale, după cum urmează:

1. constituția individuală

2. starea de moment

3. anotimpul

1. Constituția indivinduală reprezintă schema de bază a corpului nostru, o stare în care una sau mai multe dasha predomină în mod natural.

2. Starea de moment evidențiază un dezechilibru al forțelor, ceea ce înseamnă că s-au încălcat legile naturale.

3. Anotimpul este factorul extern cel mai important deoarece are o natură ciclică, fiecare ciclu cuprinde perioade în care forțe ale universului extern cresc stimulând dashele corespunzîtoare ale corpului.

Terapiile Ayurveda sunt foarte ingenios concepute pentru ca rezultatele să fie maxime și să fie evitate complet reacțiile adverse.

Aceste terapii, sunt adevărate comori ale sănătății, iar uleiurile folosite și alese în funcție de tipologia fiecărui corp, mult considerate ”foc în formă lichidă”, prin urmare au proprietăți de încălzire înnăscute.

Masajul ayurvedic este mai conștient de acțiunile lui asupra activității energiei vitale.

Masajul tălpilor și presiunea pe anumite puncte de-a lungul meridianelo energetice, mobilizările și întinderile membrelor au drept scop îmbunătățirea circulației energiei vitale.

Masajul ayurvedic este ca o terapie scurtă și cu efect prelungit. Practicat regulat, acest masaj ajută la eliminarea toxinelor, reducerea tensiunii musculare, îmbunătățirea vieții în toate formele ei.

Efectele sale benefice au ca ecou atât în plan emoțional, masajul fiind recunoscut pentru inducerea unei stări mentale pozitive, cât și în micșorarea anxietății, depresiei și eliberarea emoțiilor reprimate.

You Might Also Like

Fără comentarii

Adaugă un comentariu