Cosmetică Lifestyle Sănătate

De ce natural? De ce organic?

11 august 2015
Efectele benefice ale utilizării produselor naturale veritabile sau ale produselor organice
  • ingredientele organice au un conţinut mai mare de nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi decât ingredientele cultivate convenţional
  • în sistemele de producţie organică este interzisă utilizarea fertilizatorilor şi a pesticidelor de sinteză, precum şi a organismelor modificate genetic
  • îmbunătăţirea calităţii solului
  • producţia organică susţine biodioversitatea şi conservarea vieţii sălbatice
  • producţia organică nu poluează apele
  • sistemele organice încearcă să reducă dependenţa de resurse neregenerabile
NATURAL

– caraterizează un produs care se găseşte în natură, neprelucrat, veritabil, pur. Prin extrapolare, o serie de produse care au la bază ingrediente naturale sunt etichetate în acest mod.

Pentru buna funcţionare a organismului nostru, ideal ar fi să ne înconjurăm de elemente naturale, care de cele mai multe ori sunt elemente sănătoase. Acestea includ materialele de construcţii pentru casele în care locuim, hainele pe care le purtam, alimentele şi lichidele pe care le ingerăm, aerul pe care îl respiram, obiectele cu ajutorul cărora ne desfăşuram activităţile.

Având în vedere că în zilele noastre posibilitatea de a opta pentru un stil de viaţa 100% natural este restricţionată din diverse motive, o soluţie pentru menţinerea unui echilibru în viaţa noastră o constituie alegerea, acolo unde este posibil, a variantelor naturale.

Cu toate acestea, eticheta pe care scrie NATURAL, nu garantează, din păcate, calitatea unui produs. Nu există reglementări care să restricţioneze dreptul de a folosi această caracterizare în funcţie de ponderea ingredientelor naturale într-un produs. Astfel putem observa că există produse “naturale” ce conţin în fapt doar 1% ingrediente naturale.

Există şi multe ingrediente derivate din plante al căror efect asupra sănătăţii noastre este controversat (de ex. parabenii de origine vegetală).

Având în vedere că lista ingredientelor din produsele cosmetice sau din cele alimentare cuprinde de multe ori denumiri ale unor substanţe pe care nu le cunoaştem, iar efectele lor asupra noastră cu atât mai puţin, stilul NATURAL, ar putea fi sinonim cu alegerea acelor produse cu o compoziţie cât mai simplă (de ex. fără agenţi de îngroşare, fără parfumuri sintetice, fără coloranţi artificiali, fără conservanţi).

Din păcate, dacă până la sfarşitul celui de al doilea Război Mondial puteam face o echivalenţă între agricultura organică/ecologică şi cea convenţională, după această dată cele două devin, pe măsură ce trece timpul, fundamental diferite.

ORGANIC/ECOLOGIC

Produsele organice sunt cultivate fără a folosi pesticide, fungicide sau fertilizatori sintetici, nu sunt modificate genetic, seminţele nu au fost supuse radiaţiilor ionizante. Animalele şi păsările crescute pentru carne, ouă, lapte nu sunt modificate genetic, nu au primit hormoni de creştere sau anumite antibiotice.

Acest tip de agricultură poate deveni astfel noua definiţie a naturalului. Acest lucru nu înseamnă că un produs care nu este certificat organic este implicit cultivat convenţional, poluând astfel mediul înconjurător, fiind lipsit de nutrienţi valoroşi şi plin de chimicale nocive pentru organismul uman. Dar, dacă se găsesc produse “naturale” cu numai 1% ingrediente naturale este posibil ca un produs natural 100% să conţină substaţe chimice din pesticidele, fertilizatorii cu care a fost tratat sau din solvenţii cu care a fost prelucrat.

In cazul alimentelor este clar de ce trebuie să căutăm surse de hrană pe care le cunoaştem ca fiind curate, de încredere, nepoluate şi nepoluante (acest lucru poate fi realizat prin stimularea producţiei micilor fermieri într-o manieră tradiţională sau, acolo unde nu există această opţiune, prin alegerea produselor certificate).

In cazul produselor nealimentare se ştie că din produsele care intră în contact cu pielea noastră un adult absoarbe în jur de 40% din substanţe, iar un bebeluş în jur de 60%. De aceea este necesar ca produsele cosmetice pe care le folosim zilnic să conţină cât mai puţine chimicale. Chimicalele absorbite, chiar dacă nu au un efect vizibil imediat (de ex. dermatite sau iritaţii cutanate) se acumulează în ţesuturile noastre. În acest sens puteţi consulta Journal of Applied Toxicology, v24, ianuarie 2004.

Este posibil ca textura, mirosul, termenul de garanţie să fie diferite de cele ale produselor convenţionale. Acest lucru nu înseamnă că ele sunt mai puţin eficiente decât cele convenţionale.

Ca exemplu pentru a ilustra cele de mai sus putem lua un sapun, ce va fi folosit în igiena corporală.
Săpunul ar trebui să aibă un pH de 9,5-10. Dacă este produs din grăsimi vegetale el va fi mai blând cu pielea decât cel din grăsimi animale.

Săpunurile convenţionale folosesc printre altele ingrediente derivate din petrol, grăsimi animale, parfumuri sintetice (lista nu este exhaustivă). Toate acestea sunt poluante pentru mediul înconjurător, atât în procesul de fabricaţie al ingredientelor, cât şi după utilizarea produsului finit.

Săpunurile naturale folosesc grăsimi vegetale, grăsimi animale, uleiuri esenţiale pentru a parfuma, diverse plante sau minerale pentru a da culoare (lista nu este exhaustivă). În principiu aceste ingrediente nu sunt poluante pentru mediu nici înainte şi nici după utilizarea produsului finit. Dar, în cazul în care uleiurile folosite nu au calitate alimentară, fiind extrase cu ajutorul unor solvenţi, atunci vom regăsi şi aceşti solvenţi în compoziţia “naturală”. Dacă uleiurile esenţiale sunt extrase într- manieră similară şi nu prin procedeul de distilare, atunci este posibil să regasim şi aceşti solvenţi în săpun.

De asemenea un săpun poate fi produs din Ulei de măsline în proporţie foarte mare sau din Ulei de palmier sau rapiţă. Uleiul de palmier sau uleiul de rapiţă se numesc “uleiuri de umplutură” şi sunt uleiuri ieftine. Uleiul de palmier nu are altă calitate în afara faptului că ajută la formarea unei spume abundente şi la consistenţa săpunurilor solide. Palmierii sunt cultivaţi pe arii extinse în păduri defrişate. Dacă uleiul de palmier nu poartă sigla Fair Trade şi Organic Certified, atunci nu avem certitudinea că uleiul de palmier nu provine dintr-o astfel de exploataţie. Pentru detalii despre efectelor negative asupra bio diversităţii şi asupra populaţiilor de urangutani din pădurile defrişate pentru a lăsa loc plantaţiilor de palmieri, accesaţi The Independent sau Rainforest Action Network

Iată deci că ingredientele organice pot garanta în mare măsură caracterul “natural” al unui săpun, excluzând ingrediente nedorite cum ar fi solvenţii şi alte chimicale provenite din tratarea culturilor. Cu toate acestea, calitatea unui săpun, fie el organic, este influenţată de procesul de fabricaţie şi de calitatea ingredientelor folosite.

De ce organic este mai scump?

Un produs organic NU este întotdeauna mai scump. Un produs organic poate fi mai scump decât unul convenţional, printre altele, pentru că seminţele organice sunt mai scumpe decât celelalte, agricultura ecologică este intensivă în muncă, iar fermele organice au de obicei dimensiuni reduse şi nu beneficiază de economiile de scară.

Proprietăţile produselor organice

comandă pentru

Unt
de
cocos
Unt
de
cacao
Unt
de
Shea
Unt
de
mango
Ulei
de
avocado
Ulei
de
jojoba
Ulei
de
migdale
Ulei
de
măceşe
Săpun Şampon

Acnee

Anti îmbătrânire

Arsuri solare

Bebeluşi

 

Cicatrici (cheloide)

Cuticule

Degerături

Dermatite

Eczeme

Efect antioxidant

Emolient

 

Factor de protecţie UV

Hidratant

Îngrijirea părului

Îngrijirea scalpului

Mâini şi buze crăpate

Nutritiv

Psoriazis

Vergeturi

You Might Also Like

Fără comentarii

Adaugă un comentariu